Zdrowe zamienniki cukru
Wysokie spożycie cukrów prostych zwiększa ryzyko rozwoju chorób dietozależnych takich jak cukrzyca czy otyłość. Obecnie jest to problem, który dotyczy nie tylko osób dorosłych ale coraz częściej konsekwencje nieprawidłowej diety są widoczne również wśród dzieci. Nadmierne spożycie cukrów prostych prowadzi głównie do wzrostu masy ciała, co przyczynia się do zaburzeń gospodarki węglowodanowej czy problemów z układem pokarmowym.
Według aktualnych norm żywienia dla populacji Polski oraz wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia, cukry proste dodane nie powinny przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ograniczenie cukrów prostych w diecie jest ważnym elementem prewencji wielu chorób, dlatego coraz częściej w sklepach pojawiają się zamienniki cukru, które mają lepszy wpływ na zdrowie. Zamienniki pozwalają ograniczyć cukier w diecie, a co za tym idzie zredukować również ilość przyjmowanych kalorii.
Obecnie najczęściej stosowanymi zamiennikami cukru są substancje słodzące, będące dodatkami do żywności. Wśród substancji słodzących wyróżniamy naturalne oraz sztuczne substancje słodzące.
Popularne naturalne substancje słodzące:
- Stewia (E960) – to naturalna substancja słodząca, która słodki smak zawdzięcza wysokiej zawartości glikozydów stewiolowych. Charakteryzuje się mentolowym i gorzkawym posmakiem. Posiada zerowy indeks glikemiczny, nie ma kalorii i wykazuje właściwości obniżające poziom glukozy we krwi, a jej regularne spożywanie może skutecznie obniżyć ciśnienie.
- Ksylitol (E967) – to naturalny słodzik (cukier brzozowy) pozyskiwany z kory brzozy. Jest około 40% mniej kaloryczny niż cukier biały. Zawiera 240 kcal w 100g produktu, jednak posiada niski indeks glikemiczny przez co stabilizuje glikemię poposiłkową. Dodatkowo wykazuje działanie grzybobójcze i zapobiega powstawaniu próchnicy.
- Erytrol (E968) – jest to alkohol cukrowy, naturalnie występujący m.in. w niektórych grzybach i owocach (arbuz, winogrono). To słodzik bardzo zbliżony do cukru białego, jednak jest mniej słodszy od popularnej sacharozy i w porównaniu do cukru nie dostarcza on żadnych kalorii. Jest oporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego jest polecany do wypieku ciast.
Wymienione naturalne substancje słodzące takie jak erytrol, stewia czy ksylitol posiadają niski indeks glikemiczny. Dzięki temu, nie wpływają na wzrost poziomu glukozy po spożyciu i stanowią dobrą alternatywę dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej np. cukrzyca typu 2 lub insulinooporność.